Geschiedenis


Hierboven zie je het embleem van Kroatië: Hierboven zie je het land Joegoslavië:

Vroeger waren er in Kroatië twee groepen genaamd; rood en wit Kroatië. Zoals je hier boven kunt zien komen de kleuren rood en wit terug in het wapenschild van de nationale vlag van Kroatië.

De eerste echte grote cultuur waarvan men veel weet zijn de Illyriërs, die zich vanaf 1200 v. Chr. in wat nou Kroatië is, vestigen. Hoewel zij de Grieken op afstand weten te houden, worden ze uiteindelijk door de Kelten, maar vooral door de Romeinen verslagen. In 168 v. Chr. verliest de laatste Illyrische koning de strijd van de Romeinen en in 11 n. Chr. hebben deze de kust en grote delen van het binnenland onder controle. Net als in vele andere delen van het Romeinse Rijk wordt de infrastructuur in de hierop volgende periode sterk verbeterd en dit komt de handel ten goede. Belangrijke overblijfselen uit de Romeinse periode zijn het Paleis van Diocletianus in Split en het amfitheater van Pula. Split, Pula, Rovinj, Poreč, Nin, Zadar en Trogir behoren tot de belangrijkste Romeinse steden.

De Nazi’s beloofden de Kroaten een onafhankelijke staat maar al snel kwamen de Kroaten achter de ware plannen van de Nazi’s. Duitsland’s bondgenoot Italië wilde in ruil voor een onafhankelijk van Kroatië dat de Kroaten de regio’s Istrië en Dalmatië af zouden staan aan Italië. De grote meerderheid van de Kroaten besloot om tegen het facisme te vechten en sloot zich aan bij de Partizanen onder leiding van Tito en zijn communistische partij. Daarna werd het wel bekende Joegoslavië gevormd. Veel Kroaten besloten het land te verlaten, uit onvrede over het communisme.

Na Tito’s dood in 1980 begon het Joegoslavische Rijk uitelkaar te vallen, tot het in de jaren 90 als gevolg van de einde van het communisme helemaal uit elkaar viel. De Kroaten begonnen hun strijd voor onafhankelijkheid in 1991. Officieel werd Kroatië in 1991 al onafhankelijk verklaard maar de nieuwe Kroatische overheid had op dat moment nog niet het hele land terug. Tot 1995 heeft men gevochten om het hele land weer onder haar bestuur te krijgen.

Terug naar boven

Gemaakt door Kristian Vrebac