Toerisme

Kroatië is een zonnige bestemming in opkomst. Het land heeft door zijn diverse landschappen een zeer gevarieerd aanbod voor de vakantieganger. Omdat Kroatië nog niet door iedereen ontdekt is zijn de prijzen voor het levensonderhoud er relatief laag en is het er niet supertoeristisch. Kroatië heeft verschillende regio’s aan de kust zoals Dalmatië en Istrië. Deze twee gebieden met hun vele eilandjes voor de kust zijn perfect voor een zonnige strandvakantie. De regio rond om Zagreb heeft flink wat gebergtes en prachtige natuurreservaten. Sinds 1 juli 2013 is Kroatië een volwaardig lid van de Europese Unie. Dat betekent dat regels die binnen de Europese Unie gelden ook van toepassing zijn binnen Kroatië. Een voordeel voor reizigers is het vrije vervoer van goederen binnen de EU. Hierdoor zijn er vrijwel geen limieten meer van wat je mee mag nemen van en uit Kroatië.

In Kroatië kan je veel activiteiten doen en mooie plekken bezoeken en dat trek de aandacht van de toeristen. Zoals snorkelen,bezoek een aquapark of pretpark In Istrië: Aquapark Istralandia, in Brtonigla & Aquacolors, in Porec. Op het eiland Mali Losinj: Aquapark Cikat, en in Dalmatië: Aquapark Solaris, en in Biograd pretpark Mirnovec.

Kroatië heeft een heleboel rivieren waarop je prima kunt raften, van het noorden van het land tot in centraal Dalmatië (Omis). Een dagje zeilen of een eilandentocht met de veerboot is ook een leuke optie. Iedere grotere plaats aan de zee in Kroatië heeft veerbootverbindingen met de eilanden. Naast de boven genoemde actieviteiten kun je ook vele prachtige steden en eilanden bezoeken. Hieronder vind je steden en eilanden waarvan je echt een bezoekje aan moet gaan brengen.

Zagreb

De hoofdstad van Kroatië bevindt zich in het noordwesten van Kroatië. Dit is het hart van de Kroatische cultuur, de regering en academici. Het is een metropool die beschikt over zowel historische als moderne bouwwerken. Zagreb heeft een zogenaamde bovenstad en een benedenstad. In de bovenstad kunnen toeristen rondstruinen in de met straatkeien bedekte steegjes en een bezoek brengen aan prachtige oude kerken en torens.

Split

De stad Split is na de hoofdstad Zagreb de grootste stad van Kroatië. Split is dankzij zijn haven en de vele bedrijven die in de stad te vinden zijn het economische hart van Dalmatië. Split is ook erg populair bij de toeristen. Dit komt hoofdzakelijk door het ‘Paleis van Diocletianus’. Dit prachtige Romeinse complex staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Naast dit indrukwekkende complex beschikt de stad Split over een mooi centrum waar je de nodige winkels en markten tegenkomt. Split staat verder bekend om zijn veerhaven. Vanuit deze haven vertrekken er ferry’s naar de meeste eilanden die voor de kust van Kroatië liggen. Net buiten Split is het vliegveld van Split te vinden. Dit is in de zomermaanden één van de drukste vliegvelden in Kroatië. Naast het ‘Paleis van Diocletianus’ zijn de ‘boulevard van Split’, het ‘archeologisch museum’, het ‘stadspark Marjan’ en het ‘stadsmuseum’ de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Pula

De stad Pula is de grootste en belangrijkste stad van het schiereiland Istrië. De stad kent een bijzondere en lange geschiedenis die begint in de 5e eeuw voor Christus. De stad is gesticht door het volk de Histria, dat indertijd een groot deel van het huidige Istrië bevolkte. Later is de stad nog in handen geweest van de Romeinen. Rond het begin van onze jaartelling werd door de Romeinen de belangrijkste en bekendste bezienswaardigheid van Pula, het ‘Amfitheater van Pula’, gebouwd. In de middeleeuwen behoorde de stad tot de Republiek Venetië. De stad Pula stond indertijd bekend onder de naam Pola. In de stad zijn behoorlijk wat resten te vinden van de Romeinse en Venetiaanse overheersing van de stad. De bekendste bezienswaardigheden, zoals de ‘Seriusboog’, de ‘Herculespoort’, de ‘Geminipoort’, het ‘Archeologisch museum’ en het gehele historische centrum dat in de Venetiaanse stijl is gebouwd.

Zadar

Een van de grootste en populairste plaatsen aan de Kroatische kust is Zadar. Zadar heeft een bewogen geschiedenis en heeft in de loop der eeuwen tot vele koning- en keizerrijken behoort. Veel van de vroegere heersers hebben hun sporen achtergelaten in Zadar. De stad Zadar is zelfs enkele jaren de hoofdstad geweest van het Onafhankelijk Koninkrijk Dalmatië. Tegenwoordig is Zadar een populaire toeristische bestemming. Dit met name door de prachtige boulevard van de stad. Op deze boulevard zijn twee prachtige moderne kunstwerken te vinden van Nikola Basic. Een zee-orgel dat geluid maakt op het ritme van de branding en een lichtkunstwerk dat zich overdag oplaadt en in de avonduren de boulevard veranderd in een lichtshow. Andere bezienswaardigheden in Zadar zijn de ‘Sint-Donatuskerk’, de ‘Sint-Anastasiakathedraal’, Het ‘archeologisch museum’, het ‘maritiem museum’ en de ‘Venetiaanse stadspoort’.

Dubrovnik

In het uiterste zuiden van Kroatië bevindt zich de Parel van de Adriatische Zee. Deze naam draagt Dubrovnik niet voor niks. Het oude gedeelte van de stad is werkelijk een lust voor het oog, het is zelfs één van de best bewaarde historische steden ter wereld en staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Als je over de stadmuren loopt van Dubrovnik word je overladen door schitterende uitzichten. Je kijkt niet alleen uit over de stad, maar ook over de zee. Ook zijn er nog vele andere bezienswaardigheden in Dubrovnik, die een bezoek zeer waard zijn.

Šibenik

De kustplaats Šibenik is een juweeltje aan zee. Het is een eeuwenoude stad met als hoogtepunt de 15e eeuwse Sint Jakob Kathedraal, die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Ook beschikt de oude stad over vier forten, die allemaal te bezichtigen zijn. Het Sint Mihovil fort, dat zich in het centrum van de stad bevindt, is daarvan de grootste aanrader. Vanaf dit punt heb je een spectaculair uitzicht over Šibenik, de zee en de vele eilanden die voor de kust liggen. Šibenik beschikt ook over een stadsstrand. Vanaf hier loopt er een wandelpad richting het centrum van de stad, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op het historische centrum. In Šibenik worden gedurende het jaar een aantal evenementen georganiseerd, zoals de Adriatische Boat Show (in mei), het Internationale Kinderfestival (in juni en juli) en het Terraneo openlucht muziekfestival (in augustus).

Osijek

Osijek is een grote stad in het noordoostelijke deel van Kroatië aan de rivier de Drava. Het is de grootste stad van het landsdeel Slovanië. De eerste nederzetting op deze plaats werd gesticht door de Kelten, ver voor onze jaartelling. Later hebben ook de Romeinen nog een nederzetting op deze plaats gesticht. Het zou echter duren tot de 11e eeuw tot de huidige stad tot bloei zou komen. Indertijd behoorde Osijek tot het Koninkrijk Kroatië. In de eeuwen hierna is de stad meerdere malen van eigenaar veranderd, maar behoort sinds de Kroatische onafhankelijkheid tot Kroatië. Tijdens de Turkse overheersing in de 17e eeuw werd de stad bijna in zijn geheel met de grond gelijk gemaakt. Na deze periode werd de stad in drie fases opnieuw opgebouwd. Deze drie delen zijn nog steeds goed te herkennen in Osijek. Anders dan veel andere steden en plaatsen in Kroatië wordt het stadsbeeld van Osijek niet bepaald door de toeristen, maar door de inwoners van de stad. Osijek is een opvallend groene stad.

Brač (eiland)

Een grote toeristische trekpleister op het eiland Brač (dat vanaf Split is te bereiken), draagt de naam Bol. Dit is eigenlijk de naam van een stadje aan de zuidkant van het eiland, maar ook het strand van dit stadje wordt Bol genoemd. Het kiezelstrand heet officieel Zlatni Rat. Dat betekent ‘Gouden Hoorn’. Voor deze naam is gekozen, omdat het strand de vorm van een hoorn heeft en een gouden kleur lijkt te hebben. Het is een zeer lang strand met kristalhelder water en een uitstekende landtong, die door de getijden van vorm veranderd. Bol staat met name bekend bij Windsurfers, maar ook andere toeristen komen hier graag. Het is aan te raden om hier al zeer vroeg in de ochtend naartoe te gaan om nog even in rust te kunnen genieten van dit paradijsje op aarde.

Hvar (eiland)

Vanaf Split bereik je in drie uur tijd het eiland Hvar. Dit eiland bevindt zich onder het eiland Brač (waar Bol zich bevindt). Hvar is een party eiland. Het heeft vele clubs, waaronder de populaire club Carpe Diem, waar zelfs sterren op af komen. Het heeft een prachtige kust, maar ook een mooi groen bergrijk binnenland. Het televisieprogramma 3 op reis bezocht Hvar en was onder de indruk.

Korčula (eiland)

Het eiland Korčula bevindt zich in het zuiden van Kroatië, vlakbij het eiland Mljet. Je bereikt het eiland met een boot vanaf Dubrovnik (1,5 uur varen) of vanaf het de nabijgelegen kustplaats Orebic (15 minuten varen). Het eiland beschikt over oude stadjes en prachtige baaitjes met helderblauw water. In het noordoosten van het lange eiland bevindt zich de gelijknamige plaats Korčula. Hier staat het geboortehuis van de wereldberoemde Marco Polo, maar er staan ook mooie historische gebouwen, waaronder een aantal prachtige kerken. Het televisieprogramma ‘3opreis’ bezocht Korčula omdat het eiland door de Britse Krant tot één van de mooiste eilanden ter wereld werd benoemd.

Terug naar boven

Gemaakt door Kristian Vrebac